K1c/K2a - Juf Elisabeth - Schrijfritmiek - De Muts

We werken op vrijdag al enkele weken rond 'de muts'. Jip kreeg nieuwe wanten en een nieuwe muts. Samen met Janneke ging hij op stap in de straat zodat iedereen kon zien hoe mooi deze waren.

Ik zette deze keer vooral in op de pengreep... De eerste kleuters moeten dit nog niet perfect kunnen maar het is heel belangrijk dat we de vinger- en arm-motoriek heel goed oefenen. Zodat de juiste pengreep geleidelijk aan aangeleerd kan worden. Voor de tweede kleuterklassers kunnen we vaak al een stapje verder gaan; houden ze hun pen juist vast? Gebruiken ze hun tweede handje om hun blad vast te houden? Ligt hun blaadje wat schuin zodat ze hun hand correct houden? Zweeft hun hand nog boven het blaadje of schuift deze mooi mee op het blad?

Het spreekt voor zich dat we voor elk kind op maat werken en kijken of deze al met kleurpotloden kleurt of schrijft met stiften, of dat we het nog eventjes bij kleine dikke wasco's houden.

Er werd ook gekeken of de kleuters nog vooral uit de schouder werken, of al vanuit de elleboog... enkele kleuters werken al vanuit de pols... Voor elke stap moeten we genoeg aandacht hebben; dus ook wanneer je kind kriebelt op papier en grote onwillekeurige strepen trekt oefent hij aan de pengreep. Elke stukje van zijn lijfje moet soepel worden en hoe ouder je kindje wordt hoe beter hij de bewegingen kan controleren!

Wat we nog deden; gooien en mikken met de muts, blindemannetje spelen met onze muts, mutsen vergelijken, kimspel met mutsen,... Vooral het gooien met de mutsen vonden de kleuters super leuk, aja... want dat mocht nu eens... voor 1 keer 😉

Klik hier voor de foto's

Groetjes Elisabeth

Nog een tip voor thuis; laat je kleuter veel met ballonnen spelen... wanneer de ballon in huis ergens op botst maakt deze niets stuk en de arm- en handmotoriek wordt geoefend. En ja, haal de wasco's uit en de old-school kleurboeken! En laat ze maar volledig hun ding doen 😉

K2A oranje klas, zaterdag 5 februari 2022

Klassen

Wil je kennismaken met onze klassen? Klik dan op de foto en breng een bezoekje aan de blog van de klas.

Opvang

In onze school hebben we ruime opvangmogelijkheden.