Start zachte landing in de kleuterschool

Vanaf dinsdag 10 september 2019 : de zachte landing in alle kleuterklassen!

Wat is de zachte landing?

De peuters en kleuters krijgen de kans om aangenaam aan hun dag te beginnen en misschien al wat te bekomen van een drukke ochtend. De klasdeuren gaan een kwartier vroeger open en de juf is er om de kinderen individueel te begeleiden bij de eerste klasrituelen. Jas weghangen, flesje en boterhamdoos uit de schooltas halen, briefje afgeven, enz. Tegelijk is er de kans om iets héél dringends te vertellen aan een klasvriendje of aan de juf, om in alle rust al wat te spelen met de blokken of om gewoon even te ontspannen in een hoekje met een boekje. Mama, papa, oma, opa,… mogen ook mee tot in de klas. De allerkleinsten kunnen hun hulp nog gebruiken of misschien hebben ze wel een vraag of een boodschap voor de juf. Als dat gebeurd is, vertrekken de (groot)ouders uit de klas terwijl hun kleuter zich veilig en geborgen weet in de bekende klasomgeving.

Is de zachte landing voor ALLE kleuters?

We geven alle kleuters de kans maar wie liever nog buiten speelt, kan dat uiteraard ook. Juf Anje verhuist mee naar de kleuterspeelplaats en ook juf Agna, de zorgcoördinator, is er dan van toezicht. Zij geven de boodschap door aan de kleuters die al in de opvang waren dat ze kunnen gaan ‘landen’ als ze dat graag willen. Bij het belteken gaan alle kinderen onder hun begeleiding naar klas. Daarna begint de klasdag en gaan de schoolpoorten dicht.

Is er elke dag een zachte landing?

Op maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagochtend, telkens van 8u20 tot 8u35. Op woensdag niet; dan begint de school om 8u55 en verzamelen alle kleuters op de speelplaats. De juffen hebben tot dan immers teamoverleg en kunnen dus niet in de klas aanwezig zijn. Ook ’s middags is er geen zachte landing. De kleuters spelen buiten tot aan het belteken.

Is dit nu voor altijd?

Dat zal de toekomst uitwijzen. We stellen 2 maanden voorop om dit uit te proberen. Tijdens die achttal weken zullen we met het kleuterteam grondig evalueren, alsook aftoetsen bij de kleuters en de ouders hoe hun ervaringen hierbij zijn. Na de herfstvakantie sturen we bij als dat nodig blijkt; én we blijven evalueren. Als we (later nog) opmerken dat er te weinig kleuters gebruik maken van de zachte landing, kunnen we opteren om dit voor een aantal klassen niet meer te doen. We houden jullie uiteraard op de hoogte en zijn ook blij met alle feedback!

Heel graag tot gauw!

Groeten van het kleuterteam, zorgteam en mevrouw Marjolijn!

Mogen we vragen om ten laatste om 8u40 de school te verlaten, want dan worden de poorten gesloten. Vanaf 8u40 kan je enkel nog via het hoofdgebouw de school verlaten.

Alvast bedankt!

team de Fonkel

ter info: de betalende opvang op vrijdag is gewijzigd en start om 15u30 i.p.v. 16u.

maandag 9 september 2019

Klassen

Wil je kennismaken met onze klassen? Klik dan op de foto en breng een bezoekje aan de blog van de klas.

Opvang

In onze school hebben we ruime opvangmogelijkheden.